Mathmos lavalampor från 00-talet till nu

Mathmos i fotovärlden

Mathmos lavalampor har figurerat i många fotosessioner under årens lopp. Några av våra favoriter är den serie foton som togs av Rankin till tidskriften Dazed and Confused, bilder av den franska fotografen Philippe Jarrigeon, de som togs för tidskriften How To Spend It och till Londons Peanut Factory Studio.

Till våra egna, senare fotosessioner i London har vi valt fantastiska byggnader som kulturcentret Barbican Centre, kontorshotellet Second Home London Fields och Ravensbourne University.

Mathmos butik

Vi fokuserar för närvarande på vår internationella e-handel snarare än på butiker i London. Men håll utkik här efter vår nya fabriksbutik.

Vi har haft fantastiska butiker i London: Sam Hecht och Kim Colin från Industrial Facility designade inredningen i Mathmos showroom på Old Street. Vi hade också en butik i Covent Garden, designad av Carl Turner Architects.

Utställningar och museer

Mathmos lampor är kulturella ikoner och har varit med på många utställningar och i museisamlingar. Här är ett urval:

Mathmos samarbetade med Poole Museum och deltog i evenemanget Light Up Poole, då Mathmos arrangerade ett fönster, en lavalounge och en lavalampsstig genom museet. I London på Harrods utställning om designikoner, som sedan reste vidare till Design Museum. Den största lavalampan i världen på South Bank Centre till vårt 50-årsjubileum. Permanenta samlingar på Museum of The Home och V&A.

På Berlins Light Festival och Live From Earth Festival, i Hamburg i Museum fur Kunst and Gewerbe, på Vitra Design Museum. På Cooper Hewitt Museum i New York, på Zürich Design Museum och Vitemeir i Norge.

Musiker

Våra lavalampor visas ofta upp i inspelningsstudior och syns i diverse musikers musikvideor. Här är några från detta millennium: turnén och videon till Stereophonics hit “Handbags and Gladrags”. Keanes musikvideo “The Journey”. På inspelningar med Tom Speight, Kelly Jones MC Fitti. En begränsad utgåva som en hyllning till lanseringen av The Beatles album ”Love”. Lava La Rues framträdande för The Face and Converse. Live from Earth x Scopes evenemang i Berlin.

TV

TV-serier om Mathmos historia och tillverkning är bland annat: en film om Mathmos lavalampstillverkning producerad av The Discovery Channel för serien ”How Does It Work”, ett program om tillverkningen av våra lavalampor i ITV:s serie Made in Britain.

Mathmos lavalampor syns ofta i TV-serier, här är ett urval:
Storbritannien; Louis Theroux, Crackerjack, Taskmaster, Big Brother, Sky Arts, CNN, ITV This morning, Q.I., The Graham Norton Show, Chris Ramsey Show, Sky Arts, Top Gear, Jamie Oliver Food Revolution, The Gadget Show.

Nya produktlanseringar

2022 Rokit, Evo & Baby Magma

Vi lanserade Rokit, en ny och mycket efterlängtad stor raketformad lavalampa, och Evo, en elegant fullstor värmeljusdriven lavalampa. Vi samarbetade med The Serpentine Gallery för att skapa Baby Magma av artisten Jenna Sutela.

RokitEvoBaby Magma

2020 – 21 Astro Vinyl & Saturn

Astro Vinyl lanseras – Mathmos nya version av den klassiska Astro, inspirerad av vinylskivedesign i samarbete med det brittiska skivbolaget Rega. Saturn, vår största serietillverkade lavalampa någonsin, lanseras. Lavalampspins i begränsad utgåva, tillverkade i samarbete med den legendariska pintillverkaren Fattorini.

Astro VinylSaturnPin Badges

2019 Pod & Pod+, Giant iO

Mathmos lanserar de nya stearinljusdrivna produkterna Pod och Pod+. Vi lanserade även den nya, stora lavalampan iO, som tagits fram i samarbete med Jonathan Coles studio.

Pod & Pod+iO SilveriO Svart

2017 – 18 Pretty Green i begränsad utgåva

Två samarbeten med modevarumärket Pretty Green som snabbt säljs slut. Den första lanserades under Londons designvecka, med en utställning på Carnaby Street.

Läs blogginlägget

2016 – 17 Neo & Neo Wall

Neo, en ny generation lavalampor, säker för alla åldrar, designad av Jonathan Coles Design. Ett år senare lanseras en vägghängd version.

NeoNeo Wall

2013 – 16 Stora lavalampor

Till vår 50-årsdag installerar vi världens största lavalampa i Londons South Bank Centre. Mathmos lavalampor återvänder också till Selfrides, vår första stora återförsäljare under 60-talet – en stor lavalampa installeras som en del av Anya Hindmarchs utställning i den nya accessoar-avdelningen David Chipperfield.

2009 – 2013 Fireflow, 50-årsjubileumsutgåva, Smart Astro

Vi lanserar den första värmeljusdrivna lavalampan någonsin år 2009, Fireflow. Christine Craven Walker, före detta fru och affärspartner till vår grundare skapade en begränsad utgåva. Vi lanserade en tillfällig version av Astro, med LED-lampor som ändrade färg.

FireflowLäs Christines bloginlägg

2000-talets LED-produkter och Airswitch-modeller

Vi designade och tillverkade en serie prisbelönta kinetiska LED-produkter som Bubble och Aduki Ni. Vi uppfann också ett sätt att tända och dimra en lampa med hjälp av en handrörelse. Tillverkningen av dessa produkter upphörde när vi beslutade oss för att fokusera på att utveckla våra premiumprodukter – lavalampor.

2000 Fluidium av Ross Lovegrove

Fluidium, en lavalampa designad av den berömda designern Ross Lovegrove. Tillverkas inte längre.