Mathmos lavalampor på 1990-talet

Nytt ägande

Under 80-talet tappade lavalamporna i popularitet, tills Craven-Walkers slog sig ihop med de unga företagarna Cressida Granger och David Mulley. Cressida insåg potentialen efter att ha sålt dem på en antikmarknad i Camden Market och Marc Almond var en återkommande kund.

Återlansering av

Lampan designades om för en ny generation och det ursprungliga företagsnamnet Crestworth byttes ut mot Mathmos (en hänvisning till en bubblande kraft i 60-talets sci-fi-kultfilm Barbarella). Detta ledde till en andra era av stor popularitet och miljontals lampor såldes världen över.

Namnets ursprung? Mathmos

Namnet Mathmos kommer från 60-talets tecknade science fiction-serie Barbarella. Mathmos är den bubblande, flytande kraften under staden. Filmversionen av Barbarella spelades in 1968 med Jane Fonda och kostymdesign av Paco Rabanne.

Drury Lane, London

Mathmos öppnar butik och kontor på Drury Lane med besökare som Sir Paul Smith och Yasmin och Simon le Bon.

Mathmos lavalampor på film

Mathmos lavalampor har medverkat i flera filmer, bland annat Dr. Who och The Prisoner på 60-talet och The Word och Graham Norton på 90-talet.

Lunar- och Telstar-lanseringar

Modellen Lunar lanseras. Den här golvmodellen kan ses i Absolutely Fabulous och The Graham Norton Show.

Utmärkelser

Mathmos är med i listan Fast Track 100 som Storbritanniens tredje snabbast växande tillverkare och vinner två Queens Awards for Export. Mathmos egna grafiska designteam vinner Best Commercial Website vid Yell-prisutdelningen och Best Multi-Media under Design Week.

Old Street, London

Mathmos flyttar in på sitt huvudkontor på Old Street.

Space Projector, Faze 1,2 & 3 lanseras

Mathmos favorit Space Projector, en projektor med lavalampa, lanseras. Mathmos förgrenar sig till färgskiftande lampor med Faze-serien.