Så hjälper lavalampor till att kryptera internet på designmuseet i Zürich

Postat den 14 Februari 2022 av Mathmos

En av de mest fascinerande och lugnande egenskaperna hos Mathmos lavalampor är de konstant förändrande lavalampsrörelserna. Det har visat sig att dessa också är perfekta för att skapa det slumpmässiga och kaotiska som krävs för stark datakryptering.

Köp Astro

Om Kryptologi

En vägg av lavalampor krypterar upp till 10 procent av internet i världen via Cloudflare, ett nätsäkerhets- och innehållsföretag i San Francisco, USA. Så hur kan lavalampor kryptera internet? Krypteringen skapas via stillbilder från en video av lavan i rörelse: varje flöde är unikt och utan mönster - vilket är perfekt för en krypteringsformel.

För att illustrera hur lavalampor används för internetkryptering har designmuseet i Zürich skapat en vägg med 100 Mathmos Astro-lampor som en del i sin utställning Planet Digital. Utställningen organiseras i samarbete med University of Zürich och fokuserar på installationer som erbjuder besökarna att uppleva digitaliseringsvetenskapen med alla sinnen.

Zürich designmuseum

Zürich designmuseum gav oss generöst nog 50 biljetter att dela ut till våra europeiska Mathmos-fans, så att de kan besöka utställningen. Inte alla Mathmos-fans kunde ta sig till Zürich för att besöka museet, så vi delade även ut presenter på vår Facebook- och Instagramsida. Trettio lyckliga vinnare fick en Astro originallampa till sin egen samling. Utställningen Planet Digital visas fram till i början av Juni 2022.

Det är fantastiskt att lavalampan, en analog retroikon som skapades på 60-talet, fortfarande används och bidrar till tekniken i den digitala eran. Det är också fantastiskt att Mathmos lavalampor är uppskattade i dagens teknikföretag. Googles högkvarter är känt världen över för sin kreativa arbetsmiljö. Google har gett sina anställda en lavalampa att ha på skrivbordet för att inspirera till kreativitet och bidra till mindfulness.

Se hela Astro-sortimentet