Mathmos X Sabine Marcelis

Postat den 1 November 2023 av Mathmos

År 2023 firade Mathmos sitt 60-årsjubileum genom att handplocka fem designers inom design, fotografi och musik för att skapa en unik serie Astro-lavalampor i begränsad upplaga. Sabine Marcelis anslöt sig till listan över designers som den andra samarbetspartnern att skapa en skräddarsydd lavalampa för Mathmos och lade till sin distinkta touch till den berömda Astro-serien.

“Det är kanske till och med den första design jag såg som inte var rent funktionell – en lampa, men också ett konstverk.” – Sabine Marcelis med hänvisning till lavalampor.

MATHMOS X SABINE MARCELIS

Mathmos har samarbetat med den innovativa nederländska designern Sabine Marcelis, känd för sin eleganta och minimalistiska design. Studio Sabine Marcelis är baserad i Rotterdam och kombinerar element från arkitektur, materialitet och ljus för att skapa fantastiska föremål som omdefinierar rumsliga upplevelser. Hennes arbete utforskar ofta samspelet mellan ljus och form, vilket resulterar i design som är både funktionell och visuellt slående.

Med ett skarpt öga för detaljer och ett engagemang för hantverk ger Sabine Marcelis sitt unika perspektiv till Mathmos-samarbetet och tänjer på gränserna för traditionell ljusdesign för att skapa en modern och fängslande tolkning av den klassiska Astro-lavalampan.

Mathmos X Sabine Marcelis

Minimalistisk lavalampa av Sabine Marcelis för Mathmos

Sabine Marcelis förenklade Astro-lampan till sin essens och valde en ren och modern estetik. Sabine använde främst matt vitt för att fräscha upp produktens utseende. Metallbasen och korkarna var handspunna och målade i en matt vit finish, medan flaskan hade en frostad beläggning för att skapa en mjuk, suddig effekt på den gula lavan inuti.

Förpackningen följde efter med en helvit matt ask med fläckvis lackade detaljer. En vit tygkabel med en genomskinlig strömbrytare och kontakt kompletterade designen och bibehöll det minimalistiska temat. Det fanns ingen synlig varumärkesprofilering förutom en skräddarsydd vit klistermärke för begränsad upplaga undertill, som indikerar den strikt begränsade upplagan på 600 exemplar. Marcelis tolkning av den klassiska Astro-lampan resulterade i en lugn och elegant lampa som är ett fantastiskt samlarobjekt.

“Jag har alltid varit fascinerad av lavalampor och deras magiska dans. Med den här versionen ville jag ta bort så mycket identitet som möjligt från höljet genom att göra det till en tom vit duk – ingen logotyp, ingen glansig yta som speglar omgivningen – bara ett kärl för att hysa magin inuti. Helt vit när den är avstängd och först när den är påslagen framträder färg i objektet.” – Sabine Marcelis

Sabine Marcelis arbete

Sabine Marcelis portfölj är ett bevis på hennes mångsidighet och uppfinningsrikedom inom olika designområden. Marcelis är känd för sitt multidisciplinära tillvägagångssätt och har lämnat ett avtryck med projekt som hennes banbrytande konceptbil för Renault, där hon förnyade fordonsdesignen genom en lins av elegant minimalism och innovativ materialanvändning. Hennes samarbete med IKEA resulterade i en slutsåld kollektion som sömlöst blandade funktionalitet med modern estetik och erbjöd tillgängliga och eleganta lösningar för moderna vardagsrum. Marcelis ställde ut sin installation “Colour Rush!” på Vitra Design Museum, där hon visade hur hon behärskar ljus, färg och rum för att fängsla publiken med uppslukande upplevelser som utmanar konventionella uppfattningar.

Sabines arbete har visats på prestigefyllda utställningar världen över, inklusive Tate Modern och Guggenheim, och hennes kreativa förmåga har gett henne prestigefyllda utmärkelser, inklusive utnämningen till Elle Decoration (2019) och Wallpaper* Magazines’ Designer of the Year (2020), vilket stärker hennes status som en visionär kraft i designvärlden.

“Vi blev alla glada när vi fick veta att Sabine älskar våra lampor, och det har varit ett sådant nöje att se hennes vision komma till liv i vår ikoniska Astro-lavalampa. Hennes design utstrålar renhet och lugn.” – Cressida Granger, Mathmos MD.

Lavalampor från Mathmos-samarbetet

Mathmos är stolt brittisk och europeisk, så samarbetspartners från Storbritannien och kontinentala Europa valdes noggrant ut. Varje samarbete släpptes varje vecka, kostade £130 / 150€ och var strikt begränsat till 600 exemplar, varje exemplar unikt numrerat. Astro-lavalamporna i begränsad upplaga fanns endast tillgängliga på Mathmos Internationals webbplatser.

Tävlingar inför 60-årsjubileet

Sabine Marcelis samarbete Astro var extremt populärt bland köpare i Storbritannien och Europa som sålde slut alla 600 exemplar på bara några timmar. Mathmos behöll ett litet antal för arkivering och för att ge bort som tävlingspriser. De som prenumererade på Mathmos mailinglista deltog i en exklusiv utlottning där en lycklig person vann nummer 60 av denna slutsålda upplaga, medan Sabine Marcelis anordnade en exklusiv Instagram-utlottning för sina följare där nummer 100 kunde vinnas.

Press

Samarbetet mellan Mathmos och Sabine Marcelis har fått stor uppmärksamhet i pressen och har bland annat presenterats i designfokuserade plattformar som Dezeen, Architectural Design och Wallpaper* Magazine. Samarbetet har imponerat på publiken med sin sömlösa integration av Mathmos expertis inom belysning och Sabines distinkta design, och har fått beröm för sin eleganta men ändå moderna strategi.

“Hennes lavalampa förenar framgångsrikt hennes unika känsla för färg, ljus och visuella effekter med originaldesignens mycket igenkännliga egenskaper.” – Tidskriften Wallpaper