Mathmos X Rankin

Postat den 11 November 2023 av Mathmos

Fotografen Rankin poserar med sin Astro-lavalampa för Mathmos

Mathmos samarbetade med den hyllade brittiska fotografen och kreatören Rankin för att skapa en exklusiv Astro-lavalampa i begränsad upplaga. Fem kända kreatörer inom design, fotografi och musik handplockades för detta samarbete, som alla skulle bidra med något nytt och unikt till kollektionen. Rankin var det fjärde samarbetet i 60-årsjubileumskollektionen.

Mathmos X Rankin blå vinyl i begränsad upplaga Astro

Mathmos X Rankin

Rankin, den inflytelserika fotografen som är känd för sin djärva och fantasifulla visuella stil, har gått samman med Mathmos för ett speciellt samarbete. Rankin är känd för att fånga essensen av sina motiv med slående tydlighet och kreativitet, och tar med sig sin unika konstnärliga vision till partnerskapet.

Rankins studio är baserad i London och är ett nav för innovation och hans arbete publiceras i stor utsträckning globalt. Han tänjer ständigt på gränserna för visuellt berättande, och hans distinkta stil fångar essensen i hans motiv med djup och känsla. Rankin är en återkommande fotograf och gästdomare i Germany’s Next Top Model, vilket har gett honom en stor publik i Tyskland. Rankin har korsat kreativa vägar med Mathmos tidigare och fotograferade en serie ikoniska bilder med Mathmos lampor år 2000 för den alternativa stil- och kulturtidskriften Dazed & Confused.

Rankin begränsad upplaga Astro i mörkret

“Mathmos lava lamps are a piece of design history, and it’s been great to reinterpret my work with them from the 00’s into this fresh design to commemorate the 60th Anniversary of Mathmos and the Astro lava lamp. I’ve used my favourite colours and really enjoyed the whole process of designing and then shooting the lamp.”  – Rankin 

Mathmos X Rankin

“Let There Be Light!” en skräddarsydd Astro av Rankin

Rankin satte sin egen prägel på den ikoniska Astro-lavalampan och försåg den med sin distinkta känsla och kreativitet. Han skräddarsydde fansens favorit Vinyl Astro-lavalampa med en fantastisk blå finish. Varje Astro är handgjord i Storbritannien, med vinylinspirerade linjer som är handspunna och kompletterade med ett musikinspirerat svartvitt tygband.

Rankins 60-årsjubilerande Astro i begränsad upplaga innehöll hans favoritfärger blått och akvamarinfärgad lava i en specialblandning. Rankins namn var ingraverat på framsidan av locket, med orden “LET THERE BE LIGHT” på toppen av metalllocket som en lekfull blinkning till hans fotografering. Rankin fotograferade insidan av sin lavalampa för att ta fram en unik produktkartong som är exklusiv för denna lampa.

RANKIN Kreativa

Rankin har en mångsidig portfölj som omfattar mode-, konst- och kändisfotografering, som hyllas för sin djärvhet och kreativitet. Under namnet RANKIN Creative är han känd för sitt banbrytande arbete i kulturens framkant och för att sätta trender. Bland de anmärkningsvärda samarbetena finns banbrytande kampanjer för uppskattade varumärken som Unilever, L’Oreal och Samsonite samt regi av musikvideor för framstående artister som Miley Cyrus, Rita Ora och Kelis.

Konstverk och fotografier av Rankin

Under sin långa karriär som porträttfotograf och dokumentärfilmare har Rankin samarbetat med många ikoniska varumärken, kändisar och publikationer och lämnat ett outplånligt avtryck inom konst och mode. Rankin blev känd för sina porträtt av band, artister, supermodeller och politiker. Han har fotograferat Rolling Stones, David Bowie, Kate Moss, Madonna och till och med Englands drottning. Men hans många kampanjer och projekt med “riktiga kvinnor” och omfattande projekt för välgörenhetsorganisationer som Women’s Aid och Macmillan utmärkte honom som en genuint passionerad porträttfotograf.

Konstverk av RANKIN CREATIVE

Mathmos x Rankin 60th Anniversary Astro lavalampa i begränsad upplaga är andra gången Rankin samarbetar med Mathmos, och Rankin tog en serie ikoniska bilder med Mathmos lampor år 2000 för den alternativa stil- och kulturtidskriften Dazed & Confused.

Lavalampor från Mathmos-samarbetet

Mathmos är stolt brittisk och europeisk, så samarbetspartners från Storbritannien och kontinentala Europa valdes noggrant ut. Varje samarbete släpptes varje vecka, kostade £130 / 150€ och var strikt begränsat till 600 exemplar, varje exemplar unikt numrerat. Astro-lavalamporna i begränsad upplaga fanns endast tillgängliga på Mathmos Internationals webbplatser.

Rankin Astro i begränsad upplaga - detaljer om upplagan på 600 exemplar

Tävlingar i samband med 60-årsjubileet

Rankins exklusiva samarbete var populärt bland Mathmos samlare och Rankins fanbase, som båda till stor del finns i Storbritannien och Europa. Mathmos behöll ett litet antal för arkivering och för att ge bort som tävlingspriser. Prenumeranter på Mathmos mailinglista deltog i en exklusiv dragning där en lycklig person vann nummer 60 av denna slutsålda utgåva, medan Rankin Creative erbjöd sina prenumeranter på mailinglistan en exklusiv utlottning av exklusiva nummer som var reserverade för Rankins team.

Press

Mathmos X Rankin 60th anniversary lava lamp collaboration har fått stor uppmärksamhet från pressen, med anmärkningsvärda inslag i publikationer som The Observer och Dezeen. Det unika partnerskapet mellan Mathmos och den välkände fotografen Rankin har fängslat publiken världen över och förenat den konstnärliga visionen från två kreativa världar.

Rankins samarbete Astro har uppmärksammats i flera medier, bland annat i Architectural Design, The Guaradian's Observer Magazine och Dezeen