Mathmos X Studio Job

Postat den 25 Oktober 2023 av Mathmos

Mathmos lavalampor i begränsad upplaga

År 2023 firade Mathmos sin 60-årsdag genom att handplocka fem designers från mode, design och musik för att skapa en skräddarsydd serie Astro-lavalampor i begränsad upplaga. Astro-lavalampan uppfanns 1963 och har varit i kontinuerlig brittisk produktion sedan dess. Mathmos Astro-lavalampa ingår i flera museisamlingar och är allmänt erkänd som en popdesignklassiker.

Mathmos X Studio Job

Vårt första samarbete var med den holländska designern Studio Job, grundad av Job Smeets som introducerade sin djärva och färgstarka strategi för att designa en maximalistisk och djärv version av Mathmos klassiska Astro-lavalampa. Studio Job är en innovativ konst- och designstudio som grundades 1998 av Art Director och designer Job Smeets. Med bas i Nederländerna och Milano kombinerar Studio Job traditionellt hantverk med modern estetik för att skapa unika och fängslande maximalistiska föremål. Deras etos är “att skapa konst- och designföremål som bara finns en gång i livet” och Studio Jobs Astro i begränsad upplaga var inget undantag från denna maximalistiska signaturstrategi.

“Jag älskar det här samarbetet; Studio Job har tagit sin excentriska, maximalistiska stil till vår klassiska Astro-lavalampa: både morbid och humoristisk, den ser lysande ut både på och av.”Cressida Granger, Mathmos.

Perished Astro lavalampa av Studio Job för Mathmos.

En av de utmärkande egenskaperna hos Mathmos X Studio Job-lavalampan är användningen av Studio Jobs signaturmönster “Perished”, som har varit ett kännetecken för Studio Jobs hantverk sedan 2005, med intrikata djurskelett etsade i lavalampan och en inskription av “Perished 2023 | Studio Job for Mathmos” på toppen av locket.

Varje Mathmos Astro-lavalampa är handgjord i Storbritannien sedan 1963; socklarna är spunna av brittiska hantverkare och anodiserade med en polerad guldfinish. Samarbetsflaskorna sprutades individuellt för hand med en graderad guldfinish på glaset som döljer lavan helt när lampan är avstängd. Lavalampans flaska fylldes för hand med en anpassad kombination av klar vätska och röd lava och en röd tygslinga fulländar looken.

Den fantastiska specialtillverkade Studio Job-asken med det förgyllda mönstret är ett konstverk i sig och finns endast i denna begränsade upplaga på 600 exemplar.

“Lavalampan är kopplad till min ungdom på 70-talet; för mig är det en sådan ikonisk design. Lampan är som en liten teater i sig själv, så jag försökte göra den så dramatisk som möjligt inom ramarna för den här formen, som en makaber dans. Vanligtvis ser man en retro-vintage-känsla, men med skeletten och den röda lavan blir det gotiskt och klassiskt.”Job Smeets

STUDIO JOB ARBETE

Studio Jobs mångsidiga portfölj omfattar olika projekt, allt från bronskonstverk på prestigefyllda museer till skräddarsydda skulpturer och samarbeten med globala varumärken. Med över två decenniers erfarenhet fortsätter Studio Job att förnya sig inom konst och design, och fängslar publik över hela världen med sina djärva skapelser. Studio Jobs projekt är internationellt erkända, från bronsföremål som ställs ut på Metropolitan Museum i New York till den nederländske kungens nationella frimärke, som tillverkades i fyrtio miljoner exemplar i Nederländerna, och från unika bronsskulpturer i naturlig storlek på Miami Beach till det unika kuriosakabinettet Wunderkammer som skapades för Swarovski i Innsbruck, Österrike. Financial Times har hyllat Studio Job som en av de mest inflytelserika studiorna inom området.

Studio Job har visat upp verk i över 400 utställningar och separatutställningar på ett flertal museer under årens lopp, däribland Londons Design Museum, New Yorks Museum of Modern Art, Reunion des Musees Nationaux i Paris, State Museum of Architecture i Moskva, Montreal Museum of Fine Arts och många fler.

Mathmos X Studio Job

Lavalampor från Mathmos-samarbetet

Mathmos är stolt brittisk och europeisk, så samarbetspartners från Storbritannien och kontinentala Europa valdes ut. Varje samarbete släpptes varje vecka, kostade £130 / 150€ och var strikt begränsat till 600 exemplar, varje exemplar unikt numrerat. Astros i begränsad upplaga fanns exklusivt tillgängliga på Mathmos Internationals webbplatser.

Tävlingar i samband med 60-årsjubileet

Studio Job-samarbetet Astro var populärt bland samlare i Storbritannien och Europa och alla 600 exemplar sålde snabbt slut. Mathmos behöll ett litet antal för arkivering och för att ge bort som tävlingspriser. De som prenumererade på Mathmos e-postlista deltog i en exklusiv utlottning där en lycklig person vann nummer 60 av denna slutsålda utgåva, medan Studio Job anordnade en exklusiv Instagram-utdelning där följarna kunde vinna nummer 100.

“Jag älskar det här samarbetet; Studio Job är sin stil trogen och har tagit sin excentriska, maximalistiska stil till vår klassiska Astro-lavalampa: både morbid och humoristisk, den ser lysande ut både tänd och släckt.”Cressida Granger, Mathmos.

Press

Studio Jobs Astro-lavalampa fick stor uppmärksamhet i pressen när den lanserades och hyllades för sin excentriska och distinkta stil. Lampan presenterades i publikationer som Elle Decoration och Architectural Digest Magazine, samt i olika tidningar runt om i Europa.