Mathmos X Duran Duran

Postat den 10 November 2023 av Mathmos

Fotografier av Stephanie Pistel

Mathmos X Duran Duran

Mathmos har gått samman med det ikoniska brittiska popbandet Duran Duran för att skapa en exklusiv begränsad upplaga av Astro 60th Anniversary Collection. Detta samarbete är det tredje i serien, efter andra partnerskap med kända designers. Mathmos och Duran Duran har båda hämtat sitt namn från 1960-talets kultfilm Barbarella. Lavalampan Duran Duran var endast tillgänglig på Mathmos webbplats och har etablerat sig som en av höjdpunkterna i kollektionen.

Lavalampa i metall av Duran Duran för Mathmos

Duran Durans Astro i begränsad upplaga har en elegant silvermetallisk beläggning, individuellt handsprutad på flaskorna, som döljer lavan när den inte används. När flaskan tänds lyser den rosa lavan inuti genom metallglaset och skapar ett fängslande skådespel. Varje bas är handspunnen i Storbritannien och kapsylerna har de fyra bandmedlemmarnas signaturer, Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor och Roger Taylor. En av Duran Durans tidigaste logotyper är ingraverad på den polerade Astro-basen.

Som en blinkning till bandets musikaliska arv har Duran Duran valt en svartvit kabel i form av en hundtand, som vanligtvis används för att ansluta gitarrer till förstärkare. Detta val åtföljs av en magnifik personlig box som är exklusiv för detta samarbete, med bandets retro-logotyp och bilder av bandet i ljusrosa för att matcha.

“Att arbeta med ett av de största rockbanden genom tiderna var en unik upplevelse för Mathmos, och vi älskade processen. Från vår gemensamma kärlek till science fiction till vår gemensamma passion för kreativitet arbetade vi för att skapa en verkligt speciell lampa som framkallar den roliga energi som bandet tar med sig till allt de gör.” – Cressida Granger, verkställande direktör för Mathmos.

Mathmos X Duran Duran

“Det är något magiskt med lavalampan, och det är därför den har överlevt många generationer av modern design och blivit en riktig klassiker. I slutet av 90-talet spelade vi in ett Duran Duran-album i vår studio i London, där flera lavalampor förstärkte atmosfären. För just detta projekt fokuserade vi våra lyriska teman på popkultur och inspirerades att skriva en låt som heter “Lava Lamp”! – Nick Rhodes, Duran Durans medgrundare och keyboardist

Duran Durans arbete

Duran Durans omfattande diskografi innehåller många hits och kritikerrosade album, inklusive klassiker som “Rio”, “Hungry Like the Wolf” och “Ordinary World”. Duran Duran inkluderade till och med ett spår som heter “Lava Lamp” på sitt Pop Trash-album.

Mathmos samarbete kring lavalampa

Mathmos är stolta över att vara brittiska och europeiska, så samarbetspartners från Storbritannien och kontinentala Europa valdes noggrant ut. Varje samarbete distribuerades varje vecka, kostade £130 / €150 och var strikt begränsat till 600 exemplar, vart och ett unikt numrerat. Astro-lavalamporna i begränsad upplaga fanns tillgängliga exklusivt på Mathmos Internationals webbplatser.

60-årsjubileumstävling

Duran Durans Astro-samarbete har väckt stor uppståndelse bland Mathmos-samlare och fans av bandet, kärleksfullt kallade “Duranies”. Båda grupperna av passionerade fans snappade upp lavalamporna. Den här specialutgåvan blev så populär att den fick begränsas till ett exemplar per person för att fler fans skulle kunna få tag på en. De 600 exemplaren gick åt inom några timmar i Storbritannien och Europa och blev den snabbast säljande 60th collaboration-lampan. Senare bjöd entusiastiska samlare upp till över 800 pund för exemplar på eBay.

Mathmos behöll några exemplar för arkivändamål och som speciella gåvor. Prenumeranter på Mathmos mailinglista hade den exklusiva chansen att vinna nummer 60 av denna slutsålda utgåva, medan Duran Duran-fans fick ta del av en giveaway som organiserades av gruppens nyhetsbrev, där reserverade nummer 400 och 500 erbjöds till två lyckliga vinnare.

Pressen

Samarbetet mellan Duran Duran och Mathmos fick mediabevakning i hela Europa, inklusive en exklusiv artikel i Financial Times med en intervju med Duran Duran på turné i USA.