Lavalampskonst från Berlin

Postat den 8 Augusti 2022 av Mathmos

Tre konstnärer baserade i Berlin har införlivat lavalampor i sina verk under de senaste åren: Jenna Sutela arbetade tillsammans med Mathmos för att skapa en begränsad utgåva med Mathmos lavalampsvätskor, Susi Gleb införlivade Mathmos lavalampor i sina konstverk och Aliina Kauranne inspirerades av Mathmos lavalampor från 90-talet för att skapa sina retro-futuristiska verk.

“Baby Magma” av Jenna Sutela

till The Serpentine Gallery London 2022

 

En begränsad utgåva med 26 munblåsta lavalampor med titeln ”Baby Magma” skapades av den finska konstnären Jenna Sutela, baserad i Berlin. De utgjorde en del av firandet av Hyde Park-baserade Serpentine Gallerys 50-årsjubileum. Samlarobjekten såldes snabbt för 840 £ per verk.

”Baby Magma” är små versioner av den samling huvuden som skapades som en del av Sutelas verk från 2019, I, Magma, ett samarbete mellan Serpentine och Moderna Museet. Efter omfattande tester fylldes huvudena för hand i Mathmos fabrik. Huvudena är utformade för att likna konstnärens eget, och verkets titel är inspirerat av Mathmos lavalampa ”Astro Baby”.

”Magman, eller gegget inuti de ursprungliga lavahuvudena, användes som en utgångspunkt för mystiska, AI-baserade förutsägelser i en mobilapplikation. Lavalampor har använts som slumpgeneratorer för siffror, men istället letade Sutela efter mönster, tecken och mening i formerna som bildades av vätska i rörelse.” 

 

Utdrag ur Serpentine Gallerys katalog, se här för ytterligare information.

 

Ytterligare information om konstnären Jenna Sutela här.

“GG Metal Boot, Quartet & Glass Boot” av Aliina Kauranne 2022

 För Gucci

 

 

Den finska digitala konstnären och designern Aliina Kauranne, som också verkar i Berlin, ombad av det legendariska modemärket Gucci att skapa något till deras 100-årsjubileum. Hon och 29 andra konstnärer fick i uppdrag att föreställa sig hur Guccis kommande 100 år skulle se ut. Hon inspirerades av modevärldens digitalisering, och av Mathmos lavalampor som var så populära på 90-talet för att skapa sina underbara retro-futuristiska konstverk.

 

Verken auktionerades ut på Gucci X Super Rare’s Vault Art Space, en kryptokonst-utställning där man firade det italienska modeföretagets 100-årsjubileum.

 

Ytterligare information om Aliina Kauranne här.

 

Gucci Vault Art Space här.

“Core 02 & 03” av Susi Gelb

 Utställt på Frieze London 2021

 

Susi Gelb är en tysk konstnär baserad mellan Berlin och München. Hon har införlivat Mathmos lavalampor i några av sina senaste skulpturer. Core 02 & 03 är skulpturer tillverkade av packad jord med en Astro-lampa från Mathmos inuti. Packad jord är en uråldrig teknik där man pressar samman jord och stenar för hand i många lager. Gelb använder också informationen från lavalamporna för att skapa slumpmässiga rörelser till sina videoverk. Skulpturerna och videorna visades på Cédric Fauqs utställning ”Unworlding” på Frieze London i oktober 2021.

Hon har också skapat: Melt 01, en transparent LED-panel med en videoloop av lava.

 

Ytterligare information om Susi Gelb här.